Vuosituhannen toinen vuosikymmen alkoi monien kohdalla vielä sillä tavanomaisella rutiininomaisella huolettomalla tavalla, ainakin oman terveytemme ja niiden uhkien suhteen. Hieman uutisoitiin Kiinassa havaitusta tuntemattomasta taudista, jonka aiheutti SARS-Cov-2 virus, ja jota myöhemmin ryhdyttiin kutsumaan coronaksi. Voi olla, että koko vuosikymmen jää, ei pelkästään tämän ensimmäisen vuoden osalta, erittäin hyvin monien mieleen.
Aluksi kaikki olivat aivan tietämättömiä, kuinka virus edes tarttuu toiseen ihmiseen, kunnes ymmärrettiin, että helpoimmin sen voi saada pirskeissä pärskeistä. Aluksi ryhdyttiin paikallisesti rajoittamaan tätä yhdessä oloa. Kunnes se saapui Eurooppaan ja hitaahkosti ryhdyttiin tautipesäkkeissä näitä kaikenlaisten pirskeiden pitämistä rajoittamaan.
Meillä voi olla hyvinkin tarkka muistikuva siitä, minkälaisessa yhteydessä olemme saaneet diagnoosiksemme: diabeetikko. Tai ehkä se on vain sitä, kuinka sen itse tietää saaneen selville. Olemme, ehkä saaneet kuulla kouluterveys tarkastuksessa sen, emmekä täysin ymmärrä, miksi näin kävi.
Mutta kuinka moni on miettinyt ennen tätä diagnoosia, onko sitä ennen sairastanut jotain pientä kuumetautia tai vastaavaa. Itselläni on jäänyt mieleen syksyinen puolukanpoiminta reissu, jonka jälkeen tuli kuumetta, jota jouduin potemaan muutaman päivän. Näin jälkeenpäin, mieleeni on tullut mahdollinen myyräkuume, jota ei silloin pahemmin todennettu. Hyvin mahdollinen, sekin on viruksen aiheuttama. Ja sitten tuli terveystarkastuksessa se diagnoosi: diabetes.
Laukaisiko mahdollinen virus diabeteksen minussa? On hyvä miettiä erilaisten taudinaiheuttajien yhteyttä, mitä itselle on tapahtunut tai tapahtuu. Tästä on hyvä osoitus tutkimus, joka on tehty Englannissa ja jossa tämän uuden coronaviruksen ja diabeteksen yhteyttä on selvitetty.
Seuraavassa vapaa käännös kirjoituksesta, jossa tätä tutkimusta on käsitelty.
Tutkijat uskovat, että on mahdollista, että uusi coronavirus voi muuttaa glukoosin aineenvaihduntaa, joka voi vaikeuttaa ennen diabetesta olevaan kuntoon tai johtaa uusiin taudin mekanismeihin.
COVID-19 voi laukaista diabeteksen puhkeamisen terveillä ihmisillä ja aiheuttaa myös vakavia komplikaatioita diabeetikoilla 17 johtavan asiantuntijaryhmän mukaan.
Perustuu kliinisiin havaintoihin tähän mennessä, tutkijat, kuten Stephanie A. Amiel king's College Lontoossa Isossa-Britanniassa, sanoi, että on kaksisuuntainen suhde COVID-19:n ja diabeteksen välillä.
New England Journal of Medicinessa julkaistussa kirjeessä selitettiin, että diabetekseen liittyy toisaalta lisääntynyt COVID-19 vaikeusasteen ja kuolleisuuden riski, ja 20 - 30 prosentilla potilaista, jotka kuolivat tartuntatautiin, joilla on raportoitu olevan diabetes.
Toisaalta tutkijat sanoivat, että COVID-19- potilailla on havaittu uudelleen puhkeavaa diabetesta ja olemassa olevan diabeteksen epätyypillisiä metabolisia komplikaatioita, mukaan lukien hengenvaarallisuus.
Kuitenkin, he sanoivat, että on vielä epäselvää, miten SARS-Cov-2, virus, joka aiheuttaa COVID-19, vaikuttaa diabetekseen.
Aiemmat tutkimukset olivat osoittaneet, että proteiini ACE-2, joka sitoutuu SARS-Cov-2 ja mahdollistaa viruksen pääsyn ihmisen soluihin ei ole vain sijoittunut keuhkoihin, vaan myös elinten ja kudosten mukana glukoosiaineenvaihduntaan, kuten haimassa, ohutsuolessa, rasvakudoksessa, maksassa ja munuaisissa.
Tutkijoiden mukaan, menemällä näihin kudoksiin, virus voi aiheuttaa useita ja monimutkaisia vajaatoimintoja glukoosin aineenvaihdunnassa.
Tutkijat uskovat, että on mahdollista, että uusi coronavirus voi muuttaa glukoosin aineenvaihduntaan, joka voi vaikeuttaa ennen diabetesta olevaa kuntoa tai johtaa uusiin taudin mekanismeihin.
Aiemman tutkimuksen perusteella he sanoivat, että virusinfektiot voivat myös jouduttaa tyypin 1 diabeteksen - krooniseen tilaan, jossa haima tuottaa vähän tai ei lainkaan insuliinia.
"Diabetes on yksi yleisimmistä kroonisista sairauksista ja olemme nyt toteuttamassa väistämättömän yhteentörmäyksen seurauksia kahden pandemian välillä", sanoo Francesco Rubino, professori Metabolinen Surgery King's Collegessa Lontoossa.
Kuitenkin, lyhyestä ajasta ihmisen yhteydellä tähän uuteen coronavirukseen, tarkka mekanismi, jolla virus vaikuttaa glukoosiaineenvaihduntaa on vielä epäselvää, tutkijat sanoivat.
"Emme tiedä, edustavatko diabeteksen akuutit ilmentymät näillä potilailla klassista tyypin 1, tyypin 2 tai mahdollisesti uudenlaista diabetesta", Mr. Rubino lisäsi.
"Emme vielä tiedä diabeteksen uudelleen puhkeamisen suuruutta COVID-19:ssä ja jos se jatkuu tai ratkaistaan infektion jälkeen, ja jos näin on, lisääkö vai ei covid-19 tulevan diabeteksen riskiä ", sanoi Paul Zimmet, professori diabetes Monash yliopistossa Melbournessa.
Tutkijoiden mukaan rutiininomaisesti kerättyjen kliinisten tietojen arviointi voi auttaa tutkimaan insuliinin erityskykyä, insuliiniresistenssiä ja autoimmuunivasta-ainestatusta ymmärtääkseen, miten COVID-19:ään liittyvä diabetes kehittyy, sen luonnollista historiaa ja parasta hoitoa.
"Kehotamme kansainvälistä lääketieteellistä yhteisöä jakamaan nopeasti merkityksellisiä kliinisiä havaintoja, jotka voivat auttaa vastaamaan näihin kysymyksiin", Zimmet sanoi.